Chocolate Puma Interview (In Dutch)

CPThe Good Men, Riva, René et Gaston, Klatsch!, Jark Prongo, Zki & Dobre en Tomba vira. Zomaar wat pseudoniemen van Gaston Steenkist en René ter Horst. Tegenwoordig zijn ze ook wel bekend als Chocolate puma. Dit duo scoort hit na hit en voorlopig zijn ze nog niet klaar. En maar goed ook! Housejunks.com interviewde één van de grootste spelers in de Nederlandse housegeschiedenis.

Wie zijn Chocolate puma?
René ter Horst aka Zki:
Geboren in Haarlem en vanaf jonge leeftijd altijd bezig geweest met muziek en het uitgaans leven. Ik heb altijd open gestaan voor vele soorten muziek (pop-disco-funk-new wave-electronisch-hip hop-punk), en doe dat nog steeds. Maar house heeft toch wel een hele dikke snaar bij me geraakt. Op mijn 22ste ben ik begonnen als DJ in Club Stalker te Haarlem. Vanaf de housetijd heb ik op veel plekken gedraaid o.a: Waakzaamheid, Dwiezels, Effenaar, It, winkel van Sinkel, MTC party’s, Dancevalley. In het Patronaat heb ik het eerste house feestje georganiseerd dat daar plaats vond. Dat was in 1988 genaamd: 2001 ACID.

Gaston Steenkist aka Dobre:
Ook al geboren in Haarlem. Via drumstellen, orgels, computers uit 1984 en cassettedecks besmet geraakt met het zelf-electronische-muziek-willen-maken-virus. Toen house om de hoek kwam kijken was ik verkocht. Dat wilde ik ook maken. Begonnen met draaien op schoolfeesten. Ik ben nooit zo’n feestbeest geweest, het was vooral de muziek die ik leuk vond.

In 1991 kwamen we elkaar tegen bij een lokaal radiostation en besloten om samen een keer de studio in te gaan. Ons eerste werkje was La Mandarina onder de naam Tomba Vira. De samenwerking beviel zo goed dat we besloten nog maar een plaatje te maken, dat werd Give it up. 
We richtten ons eerste eigen platenlabel Fresh Fruit op, waar we onder heel veel namen, in hele korte tijd, veel plaatjes op uitbrachten. Zo verschenen daar The Good Men, René et Gaston, Klatsch!, Tomba Vira, Basco en Jark Prongo op.
In 1995 besloten we, min of meer noodgedwongen, een nieuw platenlabel te starten: Pssst Music. Het was voor ons het begin van een nieuwe tijd. We hebben veel met andere geluiden geëxperimenteerd en kwamen via drum & bass, breakbeats en vage sounds weer terug bij onze roots; house.
In 2001 resulteerde dat in I Wanna Be U, dat we samen met zanger / songwriter Ivo opnamen. Chocolate Puma was geboren.

We kennen jullie van talloze klassiekers als Always & forever, Give it up (The Good Men), Vallee de l’armes (René et Gaston), I wanna be U, Touch me (Vs Bingo players), etc. Wat vinden jullie zelf de beste productie so far?
Zki: Dat is heel moeilijk te zeggen over je eigen producties. Vaak als een nummer af is, kun je die op dat moment het beste vinden, maar daarna kunnen we voor ons gevoel altijd weer een betere maken. Ik zou er niet één als de beste kunnen benoemen. Sterker nog: ik denk dat de beste nog gaat komen.

Dobre: Mee eens, je streeft altijd naar de nog betere plaat. Tijdens het maken van de ene denk je al aan de volgende. Maar als ik dan toch wat moet noemen dan komt uiteraard Give it up bij me op. Ik vind het niet zozeer de beste, maar het is wel grootste en eerste. En deze plaat heeft er voor gezorgd dat we van musiceren ons beroep konden maken. Ook ben ik trots op mijn Touché periode. Dat was het label dat ik samen met Jamez deed.

Rg_7179txt_2
Waar komt de naam Chocolate Puma vandaan?
Zki: Zijn het schoenen, de liefde voor dieren, de passie voor chocolade, of iets wat we liever voor ons houden?

Als jullie niet zelf draaien en niet in de studio zitten, wat zijn jullie verdere dagelijkse bezigheden?
Zki
: Eigenlijk zitten we als we niet draaien, elke dag in de studio en zijn we bezig met het produceren van nieuwe muziek, onze websites bouwen en onderhouden, mails beantwoorden etc. Daarnaast doe ik gewoon de dingen die iedereen doet: koken, gamen, films kijken, auto rijden, en muziek luisteren natuurlijk.

Dobre: Euh, muziek? Ik ben eigenlijk constant aan het absorberen. Informatie vergaren, dingen tot me nemen. Het kan met muziek te maken hebben (en dat heeft het meestal ook wel), maar ook met wetenschap, geschiedenis, you name it. Daarnaast ben ik dol op lekker kneuterig thuis zijn, koken en shoppen. Ben ook verslaafd aan Amsterdam.

Vele artiesten die in de begintijd van Fresh Fruit populair waren, zijn niet heel actief meer als producer en/of dj. Jullie zijn nog steeds zo heet als een mexicaanse peper. Waar halen jullie de motivatie en energie vandaan om te blijven knallen?
Zki
: Gezond eten (met veel peper), sporten, en op tijd naar bed. Aan motivatie hebben we nooit te kort. Het helpt natuurlijk wel mee dat men onze muziek leuk vindt. 

Dobre: Ik denk dat we voor de motivatie niet veel moeite hoeven te doen. Enerzijds komt ie gewoon van binnenuit, daar hoeven we geen moeite voor te doen. Noem het de liefde voort de muziek. Anderzijds kan het ook in kleine dingen zitten. Als iemand op myspace of hyves een leuke opmerking plaatst kan die baslijn zomaar eens nog dikker worden. Misschien is het ook wel een verslaving, steeds een betere plaat proberen te maken.

Hoe ziet jullie studio eruit?
Dobre: Wij hebben een hele fijne ruimte met veel daglicht. Dus geen duistere en donkere kelder. Sinds een tijdje hebben we alle synths, samplers en andere hardware weggedaan en produceren we geheel in de computer. Tot voor kort deden we het mixen nog wel in een hybride omgeving. Dat wil zeggen, zowel in Logic als op onze grote oude analoge D&R mixer in combinatie met wat hardware compressors. De laatste producties zijn geheel digitaal. Het grappige is dat onze afmix nog nooit zo dik heeft geklonken, zonder dat we denk ik aan karakter hebben ingeboet. Laidback Luke wees me op een gegeven moment op het feit dat onze mixen wel mooi klonken, maar dat het wel harder en punchier kon. Ik denk dat we nu een mooie balans hebben tussen onze oude mixstijl en het gene wat deze moderne laptoptijd vraagt. 
Overigens is onze setup van oudsher erg minimaal. Dus ook nu. We gebruiken een Mac Pro, Logic Studio, Mackie controller, sinds kort wat Fabfilter Plug-ins, en voor onze drums Battery en GURU. That’s it, meer hebben we niet nodig. Maar goed, als je dat vergelijkt met 15 jaar geleden is dat natuurlijk lichtjaren voorwaarts.

Rg_7308txt
Hoe is de verdeling bij het maken van nieuwe productie of remix?
Dobre: Het is zo gegroeid dat ik met mijn vingers aan de knoppen en toetsen zit. Verder zitten we met hersengolven aan elkaar verbonden, wat resulteert in het uitblijven van heftige discussies.

Jullie draaien niet heel frequent en als jullie draaien, zijn het enkel eigen producties. Is dit omdat jullie het exclusief willen houden of heeft het een andere reden?
Zki: We vinden het in de studio zitten en nieuwe muziek maken het allerleukste om te doen, daarom draaien we ook niet elk weekend. Maar we zouden het draaien absoluut niet willen missen want het is naast erg leuk ook erg inspirerend. En als we draaien, dan is dat meestal in het buitenland. Wat we wel erg leuk vinden is dat we de laatste tijd meer en meer aanvragen uit Nederland krijgen.
Sinds 2 jaar draaien we inderdaad enkel nog maar eigen producties en remixen (die we hebben gedaan voor anderen). We hebben daar inmiddels ontzettend veel van, en daar komt wekelijks weer nieuw materiaal bij. We kunnen op deze manier zo ons eigen geluid neerzetten met nummers die bijna niemand nog heeft.

Dobre: Voor ons meer dan logisch om onze eigen producties te draaien. Waarom zouden we dat ook niet doen? Op deze manier onderscheiden we onszelf op een hele natuurlijke manier. En als het publiek voor ons komt, dan horen zo echt onze muziek. Dat geeft ons ook een kick. Het is ook supergaaf om nieuwe dingen uit te proberen. Zo kunnen we echt horen of iets werkt. Ik denk dat het onze producties ten goede komt.

Van welke plaat, van rock tot house, hebben jullie altijd al een remix willen maken?
Zki
: Dat is een lastige vraag want dan zouden we eigenlijk een plaat moeten remixen die we dus al goed vinden, en die moet je dus niet meer remixen want die is al goed.

Dobre: Nou, misschien een hele vette jaren ’70 productie, maar meer omdat ik dan benieuwd ben hoe de multitracks klinken.

Wat is, behalve jullie eigen werk, jullie all-time houseklassieker?
Zki: En ik mag er maar 1 noemen? Ok  dan begin ik maar bij de eerste letter uit het alfabet: Age of Love –The Age of Love

Dobre: Vandaag is het MK – Burning, maar morgen zou het zo maar Fix – Flash, iets vanCarl CraigReese of Murk kunnen zijn.

Hframebusters26072008191txt_2
We weten dat jullie min of meer de ontdekker zijn van Laidback Luke. Welke artiest(en) vinden jullie op dit moment rijp voor een internationale breakthrough?
Dobre
: Vorig jaar zou ik Bart B More hebben gezegd, maar ja, die is al flink doorgebroken, haha. Verder ben ik fan van Lorenzo Kurizu, maar die heeft wat schoppen onder zijn kont nodig!

Jullie hebben een exclusieve recorddeal binnengesleept bij Defected. Dit betekent ongetwijfeld dat we de komende tijd nog wel wat kunnen verwachten van Chocolate Puma. Wat komt er binnenkort nog aan?
Zki: Veel, in November komt de Morning Rain EP uit. Verder gaan we bij Defected vooral doen waar we goed in zijn: muziek maken gericht op de dansvloer. En als daar eventueel een hit tussen zit, kunnen ze dat bij Defected heel goed handelen. Het is dus de bedoeling dat we vooral veel gaan uitbrengen en remixen. We zijn ook bezig om met de Bingo Players een opvolger te maken voor Touch Me.

Dobre: Inderdaad, vooral goede clubtracks. We hebben ontzettend veel materiaal klaar liggen, dus voorlopig zijn jullie nog niet van ons af.

Betekent deze deal bij Defected ook dat Chocolate Puma ook meer in het buitenland zal gaan optreden?
Dobre
: Het zit er dik dat we nog meer in het buitenland te zien zullen zijn. In ieder geval 15 novenber in de Pacha in Sao Paulo, Brazilië.

Housejunks.com

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *